2015/04/11

140 smoothies time

Dzisiaj przychodzę do was z trochę innym postem. Od dłuższego czasu robię na śniadania czy kolację koktajle owocowe. Jest to zdrowy, pożywny oraz pyszny posiłek. Od smoothisów coraz bardziej się uzależniam i kombinuje na różne sposoby. Już wiele wariantów wypróbowałam dlatego też chciałabym się z wami podzielić tymi najlepszymi.



 Składniki:
-dwie garście szpinaku
-2 pomarańcze
-3 kiwi
-3 banany
Zielony koktajl jest bardzo łatwy do przygotowania. Banany, pomarańcze i kiwi obieramy ze skórki i dodajemy do miski w której już jest szpinak. Wszystkie składniki miksujemy na gładki napój. 


 Banany są źródłem potasu, witaminy C, błonnika (daje nam to poczucie sytości), cukrów prostych (zapewniające szybki zastrzyk energii), magnez (wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów).



Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C (unieszkodliwia cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu czy też małej ilości snu) oraz wody (która doskonale wypłukuje z organizmu toksyny). Dostarcza też dużo wit B korzystnych dla skóry i nerwów.


Regularne spożywanie kiwi wzmacnia odporność, skraca czas leczenia infekcji czy też chroni nas przed depresją i nowotworami.


Dziś chciałam się skupić na szpinaku. Jak byłam mała nie bardzo przepadałam za tą zieloną roślinką. Dziś lubię dodać go do makaronu, do sałatki czy też właśnie do smoothisa. Chociaż nie powiem, na początku trochę się bałam smaku jaki wyjdzie. I ku mojemu zaskoczeniu koktajl wyszedł bardzo dobry. A jakie właściwości mają liście szpinaku? Wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawiera beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Poza tym szpinak jest bogaty w potas (obniża ciśnienie), żelazo (które transportuje tlen do organizmu i odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek) i kwas foliowy (zapobiega wadom układu nerwowego płodu). Jest także źródłem magnezu który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. Ponadto zawarty potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyspieszają metabolizm.
Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego powinny je jeść osoby z nadciśnieniem. Dodatkowo potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca.
W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html
liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html


Do drugiego smoothisa zamiast kiwi dodałam truskawki, brzoskwinie z puszki oraz awokado. Owocowy koktajl jest również łatwy do wykonania. Owoce obieramy ze skórki i wszystko razem miksujemy. Kolor koktajlu zależy od ilości dodanych liści szpinaku.
Awokado natomiast obniża poziom cholesterolu dzięki zawartości kwasu oleinowego, a potas reguluje ciśnienie krwi. Zawiera sporo witaminy C, E i A. Jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy ponieważ zawiera luteinę i zeaksantynę.

26 komentarzy:

  1. Mmmm wygląda smakowicie. Muszę w końcu się wziąć do roboty i też zacząć je robić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią któregoś dnia wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, ostatnio córka mi taki zrobiła! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, w wakacje takie robię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie to wygląda!! :) Musimy kupić sobie blender i zacząć robić takie cuda!
    Pozdrawiamy, www.blizniaczki-laskowskie.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie i sądząc po produktach z jakich został zrobiony pewnie tak samo świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja chyba dziś biorę się do roboty i taki przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama muszę spróbować czegoś takiego :)
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju koktajle więc może i ten mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że smacznie, to i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam smoothie, są pyszne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurczę, banana to bym tam nie dawała :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ostatnio smoothie ze szpinakiem, ale jakoś jego smak mi nie odpowiadał. Uwielbiam za to smoothie z avocado, mleka kokosowego i banana.

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią bym wypróbowała gdyby nie ten szpinak, którego nienawidzę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam banany, kiwi a i szpinakiem nie pogardzę :)) Trzeba będzie spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. pije codziennie smoothie i uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie koktajle! ze szpinakiem jeszcze nie piłam, ale coraz bardziej mnie ciekawi ten smak, więc pewnie zrobię sobie w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygladaja smakowicie! I jaka bomba witaminowa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda przepysznie :))

    pozdrawiam A.,
    hipnature.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam koktajle ze szpinakom, a takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę spróbować Twojego przepisu! :) Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zawsze staram się odwiedzać wszystkich, którzy tu zaglądają. Dlatego proszę o nie zostawianie linków do swojego bloga/strony w komentarzu - trafię do Ciebie po profilu blogera/profilu Google.